Tuesday, May 8, 2012

Road To Hong Kong & China - Preparation

Hehehe…menarik pulak citer nk dikongsi kali ni…tajuk albumnya Road to Hong Kong and Shenzein… best2… kena tulis siap2 nanti lupa lak…. Sepatutnya kat blog ni aku tulis la trip2 yg dh dipergi…sbb aku siap ada wish list tempat2 yg nk gi…dua dh tercapai USS dengan HK Disneyland…tp yg gi USS x tulis lak dlm blog…xpela if ada masa nanti aku buat back dated… Nk cite detail pasal trip baru2 ni…supaya if ada org nk rujuk kea tau kitaorg nk gi lagi boleh rujuk kat blog ni…actually kitaorg pergi 30/4/2012 sampai 5/5/2012…tapi before tu aku dh start buat research dalam tempoh sebulan… mmg detail gila aku punya schedule…en hubby kata kalau org travel agent tgk ni boleh nangis… aku baca blog2 org yg dh pergi..Tapi sblm tu ada beberapa benda yang kena buat sebelum gi vacation ni…

  1. Make sure ada passport la kan…kalau tak g vacation kat gambang je la… dan passport mesti belum tamat tempoh atleast 6 bulan dari tarikh pergi… so ok la
    • Passport En hb expired April 2014
    • Passport aku expired Okt 2013
    • Passport fiesya expired April 2014
    • Passport adik expired Okt 2013
  1. Dalam masa I bulan dari tarikh nak pergi kena buat visa…masuk hong kong tak perlu visa…cukup dengan passport tapi kalau nak ke china kena ada visa china.
    •  Untuk lebih mudah isi online form. Form ni boleh didapati di http://www.visaforchina.org/KUL_EN/System/264473.shtml biasala org IT kan…jari dh keras..nk menulis rasa mcm x reti je…senang isi online form…untuk setiap org kena ada form masing2…so aku gi 4 org…4 form la kena isi…pas siap isi…print form tu then lekat 1 gambar berukuran passport…gambar lessen xditerima… hehehe aku tau sbb gambar en HB gambar lessen…pastu kena tangkap gambar blk sbb kecik…
    • Then gi ke china visa office di 2nd Floor, Plaza OSK,
      25 Jalan Ampang,
      50450 Kuala Lumpur
      Malaysia
    • Business Hours:
      Monday-Friday
      Application Submission: 9AM to 3PM
      Payment and Passport Collection: 9AM-4PM
      The Centre is closed on Saturdays,Sundays and Malaysia public holiday.
    • ….. ..senang je nk cari bangunan tu…kat area ampang tu…bangunan OSK tu besar…dr jln dh Nampak…park je keta kat area parking tu then masuk area banguna OSK…sebelh tu ada Bank Of China…then naik tangga ke tingkat 2.. masuk je kat situ hantar borang .
    • Sini aku nk puji sikit la china visa office tu…1st impression aku rasa mesti kena ckp English kan …yela yg keje semuanya cina…tp bila masuk je diaorg ckp melayu…bagus la…kengkadang kita gi bank2 je opis2 ke….org melayu dgn melayu pun nk ckp English…anyway..biar la…selain tu nk puji on their service…diaorg buka kaunter banyak so xyah tunggu…n the process pun dgt cepat…xyah nk Photostat bagai…bawak form then bg passport…tu je
    • Then after 5 hari…hantar hr isnin…hari jumaat gi collect…masa tu buat payment la…harganya…single entry RM30 atau double Entry RM50  + Processing fee RM28 perorg ...untuk single entry…maknanya kalau flight turun kat HK…then masuk China..kira single entry je…tp kalau dr hk..then masuk china..then g HK…tp sblm blk tu nk gi China lg…tu kira double entry…actually kitaorg single entry tapi untuk selamat amik double entry…manala tau…kot2 dh blk HK tgk2 ada brg tinggal…nk kena patah blk ke China…harganya pun xbeza sgt pun so untuk kami berempat buat double entry kosnya RM312
    • Lepas dapat visa tu makesure check nama, no pasport n date...visa tu bukanla kertas lain ke...dia di print dlm pasport kita je...so okla...xdela hilangkan 
  1. ok settle bab visa...lupa lak nk cite pasal booking flight...kitaorg naik airasir...masa tu ada promo so dapatla murah skit...untuk flight gi kat www.airasia.com atau boleh gak nk try kat http://www.cheapoair.com/Default.aspx?tabid=2427 utk check flight mana yg murah...kalau nk try naik international flight okla...tp kalau rasa takut2...naik je airasia...hehehe
  2. next hotel...kitaorg x gi dgn travel agent sbb rasa susah dan rugi duit la...ada tanya kos travel agent dalam RM7000 termasuk hotel, makan n jln2...mahal tu...kalau gi sendiri 7000 tu dh termasuk shopping semua...lg pun kitaorg bwk anak2...susah la nk ikut masa travel agent...kitaorg nk gi at our own leasure time...so kalau anak buat hal ke blh blk hotel je...lgpun adventure skit...baru merasa real experince...ok on hotel plak
    • aku booking thru agoda website...bagus la...ada aku cancel bilik dia refund balik duit...tapi dalam masa 7 hari la...okla..kalau booking awal pun dapat diskaun..lain kali gi jalan pun nk book thru agoda...xde masalah langsung...gi sana pun tunjuk je booking confirmation letter tu trus boleh check in...ni website agoda http://www.agoda.com/?NoLanguageRedirect=1
    • kat shenzein kitaorg booking kat Muslim Hotel...RM100 satu malam
    • kat hong kong kat USA Hostel 1 hari : RM250.00
    • pastu yang kat disneyland hotel booking direct kat website dia : RM700 semlm http://park.hongkongdisneyland.com/hkdl/html/StarGuest/Int/en_US/index.html
  1. next ialah itenary nak pergi...ni yang aku buat research sampai 1 bulan tu...yela nak cari makanan halal lagi...pergi negara org kan...nak gi jalan kemana ...gambar kat bawah ni detail itenary aku...okla...dlm 50% boleh digunakan la...tp itenary ni base on masing2 la...listkan dulu barang apa nk beli then buat la...mcm kitaorg nk tgk brg elektrik, sutera, mainan, baju budak2...then tempat mana nk gi melawat...kitaorg gi windows of the world, wax museum, and of cource disneyland...itu tujuan utama pun... berikut adalah itenarynya

 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 

 ni antara perkataan penting yang boleh digunakan di sana

 itulah antara itenary aku...menangis tak org travel agent...diaorg pun xdpt bg detail mcm tu ke customer,,,hahah...aku bukan apa gi ngan anak2...kena carefull skit...kalau berdua je dgn en Hb xpe blh redah je...tu pun dlm dh buat research pun banyak benda yg terbabas...nanti aku cite yg actual day pun...on the preparation itu jela kot...rasanya kalau dah ada semua yang berikut dh blh gi dh...anyway thanks to penulis2 blog yg citer pasal trip mereka...situ banyak membantu..dan forum cari.com... lain2 tu serch kat goggle la...banyak info blh dapat...

fiesya plak aku bgtau dia nk gi HK jumpa minie...dia xsabar2 dh...tiap hr tanya...bila nk gi...siap suh aku tepon minie mouse tanya bila dia blh gi...aku pun pura2 la ckp tepon dgn minie..lawak pun ada...

k...till then XOXO