Monday, May 28, 2012

Road to Hong Kong & China - 6th Day

Hari ni last day kat Hong Kong...malam ni dh nak balik Malaysia tercinta...sedihnya...hari ni bersuka ria puas2...anak2 bangun awal...excited tak abih lagi...hari ni semua pakai baju baru yang dibeli kat disneyland semalam...sebabnya baju yang dibawa semua dh abih...baju aku tangan pendek...tanya en hb...boleh tak pakai..mcm berat je nak bagi tapi memandangkan baju dh abih semua kotor...terpaksala juga...ala hari ni je...boleh macam tu....kalau dosa tu tak kita hari tau...heheheh..


kla...pagi ni nak breakfast dgn disney character...sebelum gi tu kitaorg bergambar disekitar hotel dulu..



Pastu sambung bergambar kat luar hotel pulak...best sebenarnya ada swimming pool...siap ada papan gelongsong...tapi tak sempat nak meneroka...



Pastu kitaorg naik bas pergi ke Disneyland Resort Hotel untuk breakfast di enchanted garden...hotel ni cantik juga..breakfast ni au sje book additional...sebab bagi budak2 dpt amik gambar dgn character ni puas2...kalau kat dalam disneyland tu kena beratur panjang...harganya HK$783 untuk 2 adult & 1 child...adik as usual free....best btl bwk adik ni semuanya free...mkn...bukan la nk mkn sgt...mkn roti2 je..sbb mknan dlm tu x di certified halal so careful of what u eat..


Masa makan tu disney character ni akan datang ke setiap meja untuk bergambar...best gak...mickey datang...adik masa jauh gedik2 dia excited...bila mickey kis2 dia...nangis pulak....fiesya mcm biasa...very the sporting...suka dia bergambar dgn mickey...tapi minie tak ada...alamak jenuhla ibu kena menjawab...inu ckp...minie sakit perut ...dia gi jumpa doktor...


Pastu Daisy pulak datang...suka lagi...

Pastu goofy n pluto...bergambar dengan maskot tak pekan...bukanny dog betul pun...pastu jumpa mickey lagi n lastly princess...


Lepas abih makan kitaorg balik hotel semula untuk check out sbb checout time kul 11...so letak beg kat hotel n minta hotel panggil teksi kul 5.30pm nanti...so kitaorg naik bas n gi ke park semula...



Disneyland ni terbahagi kepada 5 park utama iaitu :

 MAIN STREET, U.S.A


FANTASY LAND



TOY STORY LAND


ADVENTURE LAND


TOMORROW LAND


Banyak la ride dalam tu yang boleh dinaiki...tapi setiap ride kena beratur la...nak2 plak hari tu hari sabtu...ramai la orang...menyesal x amik express pass...xpe ...nanti next disneyland nak amik express pass...biarla bayar mahal skit janji puas...pas main2 tu...kitaorg tunggu parade...sebab xpuas tgk parade semlm...so bila kul 3...cari pot tong sampah n tunggu parade...bestnya...rasanya benda paling best kat disneyland ni adalah parade dia...so make sure jangan miss....





then kitaorg beli gambar...biasala dalam tu ada la tukang gambar yang akan amik gambar kita...pastu suh la kita beli...belasah je la..bukan selalu...masa dalam kedai gambar tu ada la couple melayu ni ...datang tanya...kat mana yea kedai makanan halal...mak oii...korang xbuat research dulu ke seblum datang...kalau la xjumpa kitaorg...xmkn la korang kan...so aku pun bgtau la kat dia...hemmm..for me as muslim...bab makanan tu kena research lebih skit...kena tau spot halal food..kalau dk payah la...tambah2 dgn anak2 ni...

Lepas parade tu...kena balik hotel la sbb jap lagi nak naik teksi gi airport...so naik sempatla bergambar lagi..nak tinggalkan disnyeland ni...sedihnya...pastu balik hotel...sempat lagi membeli belah kat suviner shop dia...beli beg sekolah untuk fiesya...then kul 5.30 teksi sampai n naik teksi gi airport...


Hong kong airport ni sangat lah besar...ia antara airport terbesar di dunia...en google cakap la...masa naik teksi driver tu siap dah tanya...flight apa...sebab lain flight lain jalannya...contohnya kalau naik airasia kena masuk corner pertama...kalau masuk salah corner...xtaula apa yg akan berlaku...mungkin kena naik teksi semula ke tempat yang betul kot....hk airport adalah airport terbaik di dunia (en gogle ckp)...memang cantik n very convinient... nak gi dari satu terminal ke terminal lain naik train...senangla...xde la kena jalan jauh sangat...kitaorg ingat nk mkn popey sebab popey kat airport tu adalah restoran halal...tapi malangnya cari tak jumpa...sediahnya ...dh la perut lapar...pastu singgah kedai swatch...ada jam swatch yang tulis HK...limited edition...en hb tanya nk beli tak...masa tu aku rasa mcm xnk beli...tapi bila sekarang ni rasa menyessal lak xbeli sbb jam tu hanya dijual di airport hk je...ala...ruginya...


pastu kitaorg naik airasia...flight kul 9mlm...kat waiting room tu ada surau...so kalau nk solat boleh solat kat airport...naik flight trus order nasi lemak..nikmatnya dapat makan nasi lemak melayu ni...rasa lebih sedap dari biasa...


flight tu amik masa 4 jam...anak2 biasala...duk xdiam...sampai LCCT kul 1pagi...wa...malaysia...beli tiket teksi...org kaunter tu cakap kluar pintu depan tu n tunggu teksi...kluar je pintu...jadi lost...mana teksinya...rupanya kena jalan depan sana...lintas jalan...ok...sib baik kat malaysia...then sampai kat teksi...boleh la driver teksi ni buat bodo je xdela nk tolong ngangkat beg masuk keta...heelah...aku duk kutuk2 negara org...negara sendiri sama je...macam tu la org luar rasa agaknya kalau datang malaysia...boleh buat sesat...

pastu naik teksi..nk ngutuk driver teksi tu...tetiba teringat ...alamak dh balik malaysia la...kalau aku ngutuk ni confirm dia faham cakap melayu...lupa la...sini semua org cakap melayu...so kalau nk kutuk kena cover2...

sampai umah dalam kul 2 pagi...penat...rindu kat rumah...holiday yang sangat seronok...tdo dulu...esok kita conclude the journey...