Thursday, May 10, 2012

Road to Hong Kong & China - 2nd Day

Bersambung lagi...hr ni dh 1 Mei 2012...alamak Labour Day...1 dunia cuti...kat Shenzen ni pun cuti...mesti ramai org...kalau ikut perancangan ...hari ni nak gi windows of the world (WOW). wow ni ada replika monumen2 penting kat seluruh dunia...oppsss...kejap gi citer...start dgn bangun pagi dulu... macam biasa kul 6 aku bangun...apasal mcm terang je ni...selak langsir...alamak dh siang...tgk jam baru kul 6 pagi...bukan ke waktu kat sini sama je dgn waktu kat malaysia...ooo..ooo


memang masa yang sama...tapi berbeza...kat sini kul 5 pagi matahari dh naik...waktu subuhnya kul 4.30...alamak...salah perkiraan la plak...ok..after siap2...anak2 pun bangun awal..maybe sbb excited nk jln...kitaorg pun turun utk makan...kat hotel ni makanan tak ada masalah sbb muslim hotel...so makanan halal...mmg aku cari hotel yg senang mkn...atleast kalau jln2 xjumpa halal food pun kita tau dh blk hotel ada makanan...so gi ke restoran nk mkn...rupanya main restoran dia hanya akan buka kul 10..utk breakfast mkn kat restoran kecik skit...masuk je bersungguh aku tgk menu...tetiba waitress dia dtg ckp utk pagi ada 1 menu je...dia tunjuk gambar...nampak mcm mee sup...okla sedap kot...kitaorg order la 2...sampai la mee...nampak sedap..bila mkn...xsedap pun...tapi fiesya suka..bersungguh gak dia mkn...aku lak bwk nestum utk adik...so minta air panas je la buat nestum dan bwk gak milo 3 in one so bancuh tu la...tapi okla boleh isi perut...harga makanan dalam 20yuen sama dengan RM10 je.



Lepas makan kitaorg pun memulakan misi berjalan...tanya kat hotel nk suh dia panggil cab untuk pergi WOW tapi dia kata xyah...nak cab mahal...naik train dekat dan murah...ok...walaupun punyala susah nk berkomunikasi...english diaorg sangat la teruk...maybe dia pun rasa english aku teruk sbb dia pun xfaham apa aku ckp...okla...kita nk train...dia kata train/ metro station dekat je...jalan kaki je...ok...nampak mcm senang...so kitaorg pun kluar dari hotel pusing ke kiri dan mula berjalan....jalan lagi...lintas jalan...jalan lagi...kiri kanan ada banyak la bangunan besar...jalan kaki xsusah sbb mmg disediakan tempat pejalan kaki...aik mcm dh jauh je jln...xjumpa pun metronya...nk tanya...tp xde yg dpt membantu...kitaorg panggil diaorg buat xtau je...xpe jalan lagi ...aku tolak stroller adik...En hb tolak storoller fiesya...dh jauh jln ni...xlarat dh...tetiba sampai kat stop bus...adala husb n wife ni tgh tunggu bus...nampak muka mcm educated skit...so aku pun bertanya la...alhamdullilah...walaupun payah sungguh...habis signal dh tunjuk...akhirnya dia banyak membantu...dia suh kitaorg naik bus sampai metro station then naik train ke WOW...siap tolong tahan bus...pastu ckp kat konduktor bus...siap tolong angkat stroller anak2 naik...syukur la jumpa orang2 mcm tu...baik sungguh...kitaorg pun naik la bus...semua org duk tgk kehairanan...maybe sbb bwk stroller kot...tp okla tiket bus tu murah je..3yuen je....sampai stesen je konduktor tu bgtau suh turun...huhu...merasa naik bus kat china...xramai anak melayu dapat experince mcm tu...hahaha


then sampai metro station...mulala proses tercangak-bangak...nk gi mana ni...kat mana nk beli tiket train ni...pastu jumpa plak sorang lagi mamat prihatin ni...dia dgn family dia...baik juga dan boleh ckp english...huh lega...kat sana kan kalau jumpa org blh ckp english tu rasa syukur sangat... mamat ni la yg tolong ajak En hb cara nk beli tiket then tolong bwk sampai depan train...baik sgt..ok...nampak dh...train dia ada banyak line...mcm malaysia gak ada purta, star, erl...dan kalau nk tukar train adala exchange kat mana2 yg nk turun...so kitaorg naik line hijau Luobao Line ke stesen WOW. kat sana ckp windows of the world diaorg xfaham sebab diaorg sebut Shi Jei Zhi Chuang...tiket train harga 10yuen = RM5 je...



pas jenjln kat situ kitaorg teruskan perjalanan ke yi tian Holiday Plaza...kat dalam subway tu trus jln ke depan...sbb nk gi toy r us...nk tgk murah tak...malangnya hampa...sama je harga dengan malaysia...so xde beli apala...then patah balik gi kat metro naik train ke huaqiang Station...harga tiket hetro 4yuen...masa ni EnHb dh terror dh...xyah tanya org dh pasal metro...pandai beli tiket n tau dh nk ke mana..



tujuan gi huaqiang ni sebab kat sini terkenal dengan barang elektrik...turun je train ...gi exit A...exit ni pun kena careful...sebab setiap stesen ada banyak exit...salah exit jawabnya xjumpa la tempat yg nk di cari...sib baik aku dh buat research...kluar dr subway tu jalan je terus...kiri kanan jalan semua kedai letrik...phone la..pc la...mcm2...sampai xtau nk gi yg mana...siap depan kedai ada diaorg buat jualan lelong...lelong phone ...camera...tp kalau nk beli atas nasib masing2 la...sbb warranty xada...kitaorg jln je sbb ada baca ckp kat sunning plaza yg murah...so cari la plaza ni...akhirnya jumpa gak...memang murah pun...ckp je apa nk...semua ada...ipad...iphone...apa saje...nk yg murah...mahal..semua ada...boleh pening pala tengok...kitaorg beli gak la beberapa barang sebab tak tahan godaan...



masa kat plaza tu fiesya plak nk kencing...alamak...aku pun cari la toilet...ni la penyiksaan yang aku tak tahan dengan china ni...toilet bau hancing gila...masuk je aku rasa nak muntah...tp anak punya pasal...aku bwk fiesya kencing kat sink...lantak la org tengok pun...lepas fiesya si fahri pulak berak...aduyai...sekali lagi aku terpaksa mengharungi bau busuk itu...tula dugaan bwk anak2 ni...tp pastu aku suh fiesya pakai pampers...kencing je buang pampers pastu lap dengan wet tissue...sib baik aku dh mmg bwk bekal wet tissue banyak2

lepas penat membeli tu kitaorg dh penat sangat...dh la lapar...yela pagi tadi mkn mee tak sedap...cuma aku adala bwk jajan untuk isi perut anak2...sian aku tengok budak2 dh penat...dh berapa kali bangun...tdo...ibu ngan ayah pun jangan cakap la penatnya...oastu kitaorg decide nak balik la...mula2 ingat nak naik cab ...pastu jalan punya jalanjumpa subway...okla naik train la... di sini la terserlah kesalahan pada research aku...aku dengan confident bgtau En Hb kita naik train Loije station then boleh balik hotel jalan kaki je...rupanya aku silap baca...tu sebenarnya nak gi dongmen...kitaorg pun naikla train dengan kos 2yuen je...dekat jela 3 stop je dh sampai...kluar je dari situ...alamak salah la...aduyai...ni tempat shopping ...bayangkan dh la letih...lapar...xtau nk gi mana...nk tanya ...mcm biasa la...xdk siapa yg faham...kita ckp english dia bantainya ckp cina dgn kita...aduyai...kitaorg gagahkan juga utk teruskan perjalanan...dari subway keluar ke main road...En Hb tahan teksi...beberapa teksi lak xnk gi ke hotel tu...aduyai...nak nangis gak la aku...sbb penat sgt...then alhamdullilah ada satu teksi nk pergi...kitaorg pun naik la teksi sampai ke hotel...kosnya 22yuen je...rupanya dekat je...patut la banyak teksi xnk gi...tapi kalau nk jln kaki pengsan dulu la baru sampai...

sampai je hotel...tanpa membuang masa kitaorg trus menuju ke restorannya...restoran ni best la...banyak pilihan makanan...kitaorg order nasi goreng 2 dgn fresh orange...pastu siap tapau lagi 1 bungkus kot2 lapar kat bilik nanti...makan bersungguh la...anak2 pun makan banyak...kelaparan...harga makan 86 yuen...okla..dalam rm50...

lepas makan tu terus balik hotel...nak berehat...xnk kluar dh malam ni...xlarat dh...patutnya esok kitaorg checkout sebab nak pergi Guangzhou pulak...tapi bincang2...xyah la...kita extend 1 hari lagi kat sini sebab dongmen tadi nampak mcm menarik...esok kena gi situ tu...so tambah la bilik untuk satu malam lagi...harga bilik 260 yuen...pastu balik rehat...kat sana kul 5 dah macam kul 7 kita ...zohor kul 12 lebih...asar kul 3 lebih...magrib kul 6 lebih dekat kul 7 la...isya kul 8 lebih la... so malam tu berehat je la sambil tgk2 barang2 yang dipancing tadi...tp anak2 aku mmg terbaikkk... walaupun penat tapi ok je...biasala buat perangai skit2...budak kan...kita yg besar ni pun rasa nak buat perangai...tapi diaorg mmg senang sgt la bwk jalan...stroller pun banyak membantu...kalau kena dukung maybe kul 2pm td dh blk hotel tp sbb ada stroller senang...bila diaorg nk tdo..blh tdo...cuma yg susahnya bila kena turun tangga...especially untuk ke subway...nak nangis aku rasa mengangkat stroller adik dgn adik di atasnya...ayah lagila...dengan stroller..dgn fiesya n dgn barang... tp itu sebanrnya yg membuatkan our life more fun...things that we do together with the kids make us experince the up and down side of raising them...bila tua2 nanti..we will miss this kind of thing...ok...nite2...to be continue...XOXO..