Wednesday, May 9, 2012

Road to Hong Kong & China - 1st Day




Ok…sambung yang semalam…today is the day….dh lama tunggu ..dh tak sabar ni… tapi pagi tu lepak2 dulu sbb flight kul 4 petang…kitaorg check in thru web siap2 so just print boarding past tak yah que panjang2… then aku booking teksi thru web juga kat http://www.klia-taxi.com/about.html .


So kul 12 dh siap2…fiesya la xsabar sgt dh nk gi…adik plak sampai tertido duk menunggu…

Kul 1 taxi sampai…hantar ke LCCT…tambangnya RM60…sampai je kitaorg mkn dulu kat marrybrown…lapar..makan siap2…kitaorg memang ingat nk jamak kat LCCT…so sementara En Hb makan n adik tdo aku ngan fiesya gi surau…rupanya LCCT dh renovate…dulu surau dkt je dgn money changer tu tapi skrang dh jauh nun di sana…kena kluar mcm nk gi ke bangunan yg dkt dgn tune hotel tu…dkt tempat org tunggu bas tu…penat juga mencari sib baik jumpa surau…then lepas sembahyang tu turn aku ngan fiesya lak mkn…adik tdo lagi…so aku beli siap2 bekal burger n kentang putar untuk mkn mlm nanti…



Lepas tu dlm kul 3 kitaorg pun masuk boarding gate…mmg x nak letak beg kat kargo sbb ad abaca dlm blog…kat airport hong kong…ada dog akan check bag..eee geli la plak…nanti kena samak plak beg..lagipun kitaorg bwk 2 beg pack je dgn 2 stroller…mmg xbwk brg banyak sbb semua nk beli kat sana…so lepas kastam chop passport tunggu je dlm terminal utk naik flight….satu lg benda…bila dh masuk dlm departure gate tu xdk toilet kat dlm…so kalau nk membuang tu…buang siap2 sebelum masuk…sbb masa tu tgh under renovation so toilet di tutup…ayah lak sementara tunggu plane menggunakan masa2 terakhirnya mengakses internet menggunakan paket data...

Then kul 4 kitaorg naik flight…adik la best…tdo sampai kat tangga flight…masa angkat dr stroller baru dia bangu…bangun je trus excited sbb Nampak aeroplane…4 jam atas flight tu jgn ckp la…x diam duduknya…sib baik dpt seat depan skali so blh la dia kesana sini…siap duk intai pramugari tu…aduyai dah Nampak tahap ke romeo an budak kecik ni…okla…it was a fine journey…xde masalah…fiesya beberapa kali gi toilet sbb nk kencing…




Then we arrive at hong kong aiport at 9pm…sampai je kitaorg confuse…mana stroller ni…rupanya kena gi jln ke tempat luggage utk amik stroller…alamak…sian la budak2 kena menapak…tp okla sbb guna troly beg so letak diaorg atas trolley… then kitaorg chop passport kat imegreasen… ramai gila beratur…lambat plak tu…sorang2 dia check detail gila…tah apa yg dia check tah…Cuma okla sbb kaunter banyak…jd prosesnya tak la lama sgt…tapi before tu masa atas flight kena isi siap2 borang masuk HK tu…then diaorg akan ambil satu salinan dan bg salinan lain pada kita untuk di chop masa kita kluar dari hk nanti….

Lepas kastam tu kitaorg pun terpaksa la I tempat luggage claim…dan betul seperti yg aku baca…ada dog kat tempat luggage tu meng check beg yg lalu atas mesin tu…alamak..risau gak..takut dog tu kena kat stroller anak2….tp kitaorg tunggu punya tunggu..xde pun stroller lalu..alamak hilang ke…then kitaorg pun gi ke information counter…mula la proses berkomunikasi yg agak sukar…ada mamat ni boleh la ckp English skit2…dia ingat kitaorg xjumpa lane luggage tu jadi dia bwk gi situ…tapi kat situ dia cr stroller xdk…dia trus mencari kat mana tah…akhirnya dia muncul dr sebalik tabir membawa stroller anak2 ku…sib baik x lalu kat dog tu….okla…dia sgt helpful walaupun xberapa pandai nk berkomunikasi…

Airport hongkong ni besar….sangat besar…tapi sangat teratur…mmg x akan sesatla…board ada dlm Chinese n english…so kitaorg menuju ke arah yg tulis transport to main land china…kkuar dari arrival hall belok ke kanan...naik lif n turun satu tingkat ke bwh…then tetiba fiesya nk kencing pulak….aku pun bwk dia gi toilet…since dlm toilet dia xada air…aku letak fiesya dlm sink suh dia kencing…senang nk basuh…tetiba aku jadi perhatian ramai…org2 dlm toilet tu tgk aaku bersungguh…siap ckp2 sambil tunjuk2…walaupun aku xfaham tp gaya muka mcm ngumpat je…maybe diaorg rasa aku kotor sbb bg anak kencing dlm sink…Ada aku kesah…korang lg kotor…kencing main lap je x basuh…xsanggup aku…mau gatal2 anak aku nanti…so aku buat bodo je la…bukan diaorg kenal aku pun…

Then kitaorg teruskan perjalanan…ada banyak kaunter kat bwh tu so kitaorg gi kaunter nama skyline utk bwk gi shenzein kat muslim hotel…payah gak nk berkomunikasi…sib baik aku ada bwk kertas yg ada nama muslim hotel dalam tulisan china…harga utk satu trip tu dlm HK$510 sama dengan RM200 …okla then kitaorg tunggu sambil mkn bekalan yg dibawa…rupanya naik alphard tu…hebat betul…keta alphard yg mahal tu diaorg buat as taxi…
Masa naik keta tu…driver dia minta passport…masa check passport tu…faizal punya borang yg kitaorg isi untuk masuk HK tu xdk…ada 3 brg je…alamak…cuak gila…takut beb…dh la kat tempat org…benda tu kena kasi ke kastam sbb kitaorg nk kluar dr HK nk masuk cina…takut sgt…aku pernah hilang kertas tu masa gi sarawak dulu…siap kena report polis…tu org Malaysia dlm Malaysia…ni lak org luar…takut sgt…sampai x sempat nk menikmati pemandangan sbb berdebar…En hb kata tawakal je la…Insyaallah tak ada apa2….

Sampai kastam tu…dia check passport n amik brg tu…Allahamdullilah…Tuhan tolong…lepas je…xtau la ada ke dak borang tu…samada kitaorg yg xnampak benda tu ada…atau kastam tu tutup mata je..tp syukur la semuanya selamat….lepas je kastam tu kitaorg masuk ke shenzein…then tetiba kerata alphard tu berhenti kat tempat mcm stesen bas…dgn org yg ramai n suruh semua org turun…alamak…dh la xbgtau apa2…sib baik la dlm kerata dgn kitaorg tu ada Chinese yg nampa modern n hensem skit…so kitaorg Tanya dia…rupanya situ ialah boarder untuk masuk ke shenzein…kena chop passport lagi tapi kali ni kastam China pulak…aku pun confuse…walaupun HK n china ni satu Negara…tapi pemerintahan lain sgt…dia kata lepas kastam nanti aka nada kereta lain tunggu untuk bwk kitaorg ke hotel…layan je la…


So kitaorg pun meredah lautan manusia n beratur utk di chop passport lg…kat sini la dia tgk visa tu…sblm tu seperti biasa kena isi dulu borang masuk cina…kali ini aku akan pastikan borang  semua org ada…masa menunggu turn sampai ke kastam tetiba ada amoi di site belakang kastam tu melambai-lambai...rupanya dia org yg teksi td...so dia tunggu la kitaorg...ingat kan dh kena tipu tadi...rupanya alphard yg kitaorg naik tadi HK punya so dia blh sampai boarder je...lepas boarder tu kena naik alphard yg china punya...ok..ok...faham dh...kastam diaorg pun satu hal...lambat juga...duk la membelek pasport tu...satu-satu...apa yg dia check tah...aku rasa sbb tulisan yg dia faham dlm chinese...kat pasport tu tulis ABC... so maybe dia guna translater nk translate betul ke org ni nama ni...tah la aku pun confuse...bersungguh dia membelek...tp yg bestnya kat negara org ni...kita blh mengumoat or tu dgn kuat...xyah ckp sorok2...bukan dia faham pun...aku ngan en hb duk membebel kat kastam tu depan2 dia...hahahah...mesti dia pun ngumpat aku terang2 gak dlm bahasa dia...

anyway lepas kastam tu kitaorg ikut amoi tu sampai ke kereta...okla...dia bwk sampai ke muslim hotel...perjalanan smooth je...dekat je pun dgn boarder tu... sampai hotel pun aku just tunjuk booking confirmation yg aku dh print then trus dpt masuk bilik...bilik dia okla...hotel dh lama...biasa2 je...tp semua facility adala... siap ada wifi...yg bestnya kat tv dia connect dgn cpu...so kita akses internet kat TV...canggih org cina ni...aku pun xtau mcm mana diaorg buat...Malam tu kitorang memang tidur lewat..melayan anak-anak.. dan masa tu aku rasa bersyukur sebab aku bawa diorang bersama.....lagipun what the point of going to disneyland without the kids...xkan kita nk terhegeh-hegeh melompat bila nampak mickey...hehehe...anak2 pun dh keletihan...so kitaorg pun tdo je la...esok nk sambung jln...